aku..kau..die..kite sumer??

#Lifeisbeautyfool

Friday, March 15, 2013

Mari Belajar Bahasa Thai bhgn 1


PELAJARAN 1

Bahasa Malaysia-Bahasa Thai

selamat pagi - Sawaddee khrab / Arun Sawad

Selamat tengahari - Sawaddee ton thiang 

Selamat Malam - Ratree Sawad

apa kabar ? - Sabai dee re khrab ?


Jam Pertama = Chuamong Thi Neng

Saya = Phom,Kra'phom,Chan,Di'chan

Awak = Ther, Khun

adik perempuan = Norng Saw

Dia = Khao

Nama = Che

Encik = Khun, Naai

Kita = Rao

Cik = Khun, Narng Saw

Bapa Saudara = Lung,Naa', Aa

Tuan = Than

Emak Saudara = Paa , Naa

Puan = Narng

Suami = Saami

Mereka = Khao Thang Lai

isteri = Phanraya

Aku = Ku

isteri muda = Mia Noi

Kamu = Meng

isteri tua = Mia Luang

Ayah (Bapa) = Bi'da (phao)

Anak = Look

Bonda (ibu) = Manda (mae)

Sambungan:

Anak Saudara = Larn

Abang/kakak = Phee

Anak Dara = Look Saw

Adik = Norng

Anak tiri = Look Liang

Abang ( L) = Phee Cha

anak kunci = Look kunchae

Kakak (P) = Phee Saw

anak menantu (L) = Look kheghey

Adik (L) = Norng Chai

anak menantu (P) = look Sa'phaii

Bapa Mertua = Pho kheghey

ibu mertua = Ma kheghey

Abang ipar = Phee kheghey

kakak ipar = Phee Sa'phaii

Adik ipar = Norng kheghey

Bapa tiri = Pho Liang

Ibu tiri = Mae Liang

Pondan = Kra'theghey

Anak lelaki = Look chai

anak perempuan = Look Saw

Anak yatim = Look Kampraa Look liang

Waris = jart

adik beradik = Phee norng

Orang = khon

Orang Muda (L) = Khon nun

Orang tua = Khon kae

Orang lain = Khon een

Gadis/perawan = Saw

Orang ini = Khon nee'

Tiap Tiap oramg = thuk thuk khon

Orang itu = khon nant

#p/s - copy paste jek ni..hehe
          same2 la kite blaja :)

Job Di Rumah $$$

SAPE2 YG INGIN KN EXTRA INCOME BLE CUBE NI.. NI BKN SCAM.. TP REAL PUNYE KEJE.. RAMAI DA CUBE DAN BERHASIL.. ANDA BILE LAGI?? TAKDE TIPU PUNYE.. TUTORIAL DISEDIAKAN.. MARI..MARI..MARI..


PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN SEGERA
Gaji Sehingga RM1
300 - RM3400 Sebulan
Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Maklumat lanjut layari:
http://www.jobdirumah.com/luckynasz

Wednesday, February 13, 2013

Merapu di Pagi Hari..har..har..har

Hai geng!! waah.. pejam celik pejam celik,
Da bulan 2.. cepat nye mase blalu.. Da  setel pun
Raye cine.. hehe.. ape macam korang semua??
Ade dapat angpau ke taun ni?? kalau dapat banyak
Tu, share la sket.. sharing is caring.  haha.. actually
Aku lom dapat lelapkan mate lagi even aku tengah
Lepak gile rase nih.. maklumlah, baru balik dari
kampong.. Aku sbenanye takde pape pun nak ditulis..
Tapi saje jekla merapu kat sini sebab aku tak dapat
Tido lagi..hehe.. jangan marah aaa.. okla, aku nak
Cuba tido dulu.. nitez fellas.. or.. morning peeps??
Hahaha

Tuesday, November 27, 2012

Pengalaman 3..

hai semua.. arini aku nak menyambung balik cerita tentang pengalaman seram aku masa aku sekolah menengah.. dah lama terbengkalai cerita ni macam jambatan or projek rumah tak siap siap.. haha.. okla, cerita masih lagi berlaku dekat hostel yang aku duduk mase tu..

masa kejadian: waktu malam
lokasi kejadian: dalam dorm
barang kes: tak sure, tapi seram

Seingat aku kejadian ni terjadi masa aku form 2 or form 3 back in 2002/03.. masa tu tengah kecoh satu hostel yang beberapa student da ternampak pelbagai benda benda pelik yang tak dapat di jelaskan dengan akal.. ada yang ternampak de perempuan tua lah, budak kecik lah, ada orang berdiri tepi pokok limau bali lah dan macam macam lagi cerita yang tak masuk akal.. tapi yang paling popular masa tu ramai yang nampak lembaga hitam or putih dalam toilet dan dalam dorm..


Gitar berDesign Pelik..

ok.. lame da tak bukak blog nih.. fuuuuh~ berhabok siot!! hehe..

kali ni aku nak share dengan korang design gitar yang pelik2..

ade 5 gambar semua nye..

enjoy!!



gitar kaki..geli ke pelik?? haha